Gesztenyehabos torta

Gesztenyehabos torta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói 2 db 23 cm-es tortaformához:
  • 15 dkg gesztenyemassza
  • 5 db tojás (közepes)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 5 dkg babapiskóta
  • 2 dkg liszt
  • a gesztenyés töltelék hozzávalói:
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl Hulala (vagy habtejszín + habfix)
  • a csokoládé ganache hozzávalói:
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 15 dkg gesztenyemassza
  • 5 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 5 dkg babapiskóta
  • 2 dkg liszt
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl Hulala (vagy habtejszín + habfix)
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)

Elkészítés:

A gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomjuk, vagy villával összetörjük. A csokoládét és a babapiskótát apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat ketté válasszuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd félre tesszük.

A tojássárgához hozzáadjuk a puha vajat, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a gesztenyemasszát, és szintén alaposan összekeverjük.

A lereszelt babapiskótához hozzáadjuk a lisztet és a reszelt csokoládét, majd összekeverjük. Ezután a gesztenyés masszához hozzáadjuk a keményre tojáshab felét, majd rászórjuk a lisztes-csokoládés-morzsás keverék szintén felét, és fakanállal óvatosan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék tojáshabot és a lisztes-csokoládés keveréket, és szintén óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne törjön össze.

Két darab 23 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd a masszát elfelezzük, és egyenletesen a formákba simítjuk. (Amennyiben csak egy tortaformánk van, akkor fele mennyiségű masszát tegyük félre.) A tortaformát előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt tűpróbáig sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 perc alatt, mindkét tortaformát egyszerre behelyezve sütöttem meg a lapokat.)

A félretett masszából a másik tortalapot is így sütjük meg. A kisült tortalapokat rácsra helyezzük, majd teljesen kihűtjük, mielőtt megtöltenénk.

A töltelékhez a gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomjuk (vagy villával összetörjük), majd hozzáadjuk a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, és simára keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a gesztenyés krémhez. (Egy keveset félre teszünk a felvert habból a díszítéshez.)

Az egyik tortalapot sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, majd egyenletesen rákanalazzuk a gesztenyés krémet. Ezután rátesszük a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan lenyomkodjuk, pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét egy tálba tördeljük, hozzáöntjük a Hulalát (vagy habtejszínt), majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett összeolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk.

Ezután a tortát a hűtőből kivesszük, egy tortatálra helyezzük, rácsorgatjuk a csokoládé ganachet, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen. Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, ízlés szerint tejszínhabbal és reszelt gesztenyével díszítjük, felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!