Gesztenye torta

Gesztenye torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 8 db M -es tojás
  • 1 csipet só
  • 16 dkg kristálycukor
  • 20 dkg rizsliszt
  • 2 csipet szódabikarbóna
  • a töltelékhez:
  • 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
  • 2 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 3 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • a díszítéshez:
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 50 g gesztenyepüré
  • 30 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs-, citromhéj)
  • 15 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 8 db M -es tojás
  • 1 csipet
  • 16 dkg kristálycukor
  • 20 dkg rizsliszt
  • 2 csipet szódabikarbóna
  • 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
  • 2 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 3 db tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 50 g gesztenyepüré
  • 30 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs-, citromhéj)
  • 15 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, amibe 2 csipetnyi szódabikarbónát tettünk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgát habosra keverjük a cukorral. (Akkor jó, ha a cukor feloldódik, és a krém kifehéredik.) Ezután az átszitált lisztet fokozatosan a tojáskrémbe keverjük. A tojásfehérjét, csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal, több adagban a krémhez keverjük.

Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a piskóta tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés) 35 perc alatt készre sütjük.

A töltelékhez a szobahőmérsékleten felengedett gesztenyepürét összedolgozzuk a rummal. A tojássárgákat és a kristálycukrot meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrű krémmé keverjük, majd levesszük a vízről, és kanalanként a gesztenyemasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a krémmel.

A tortát 3 lapra vágjuk. Az alsót tálcára helyezzük, majd megkenjük a krém egyharmadával, ismét tortalap következik, majd egyharmad rész krém, végül a harmadik tortalap és a maradék krém jön.

A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, és vékonyan megkenjük vele a torta oldalát. A tetejét olvasztott csokoládéval öntjük le, majd kis időre a hűtőbe tesszük.

Ha megdermedt a csokoládé a tetején az oldalát és a szélét tejszínnel kidíszítjük, a közepét pedig a cukrozott gyümölcsdarabkákkal gazdagítjuk.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!