Generosás-jázminos buggyantott körte juharszirupos-fahéjas mascarponéval

Generosás-jázminos buggyantott körte juharszirupos-fahéjas mascarponéval

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 6 db kemény körte
  • 480 ml Paulus Gold Generosa bor
  • 240 ml víz
  • 80 g barna cukor
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 2 jázminos teafilter (vagy egy adag teafűtartóban)
  • 1 evőkanál citromlé

a krémhez:

  • 225 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Egy magas falú lábasba tesszük a bort, a vizet, a cukrot, a vanília aromát, a citromlevet és a jázmin teát. Közepes hőfokon elkezdjük melegíteni, majd 5 perc elteltével a jázmin teát eltávolítjuk belőle.

A körtéket meghámozzuk, ha szükséges levágjuk az aljukat, hogy egyenesen tudjanak majd állni.

A körtéket óvatosan, fektetve a borba helyezzük, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy az elfedje a körtéket. Fedővel lefedjük és hagyjuk, hogy kb. 35-45 perc alatt megpuhuljanak. (Az idő attól függ, hogy milyen nagy körtéket használunk.)

Időközönként átforgatjuk a körtéket az edényben. (A körte akkor lesz készen, ha a kés könnyedén belemegy.)

A kész körtéket óvatosan eltávolítjuk a borból. A borhoz még két evőkanálnyi barna cukrot teszünk és magas hőfokon elkezdjük összesűríteni. Amikor a felére csökken, adunk hozzá még egy kis bort (kb. 240 ml-t), és kb. 5 percig így forraljuk, majd leszűrjük.

A mascarponét a juharsziruppal, a porcukorral és a fahéjjal alaposan kikeverjük. A körtéket egy magasabb oldalú tányérba tesszük, majd leöntjük a boros sziruppal, mellé pedig kanalazunk egy kevés mascarpone krémet is.

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk