Gazdaságos fonott kalács

Gazdaságos fonott kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 6 dkg porcukor
  • 7 g porélesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl langyos víz
  • *
  • a kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 6 dkg porcukor
  • 7 g porélesztő
  • 1 teáskanál
  • 2 dl langyos víz
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

A kenyér- és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt, a sót, és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, a tojást, és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk az olajat is, majd géppel kb. 5 percig dagasztjuk a tésztát.

Ha már szép sima, homogén a tészta, letakarva a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 3 darabba vágjuk, majd kisodorjuk. Hármas fonással befonjuk. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába emeljük, majd lekenjük a tojásos tejjel, és 10-15 percig kelni hagyjuk.

Kelés után 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Fajcsákné Judit küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti