Gazdag csokoládés húsvéti tojás torta

Gazdag csokoládés húsvéti tojás torta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 125 g hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál hideg víz

A krémhez:

  • 25 dkg jó minőségű étcsokoládé, darabokra tördelve
  • 20 dkg vaj, apróra vágva
  • 6 tojás
  • 40 g porcukor

A díszítéshez:

  • 20 dkg mini csokoládé húsvéti tojások
  • kakaópor

Elkészítés:

Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a szobahőmérsékletű, darabokra vágott vajat a kezünkkel összemorzsoljuk, amíg olyan nem lesz, mint a zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a tojássárgáját a vaníliát és a hideg vizet. Addig gyúrjuk, amíg tésztává nem áll össze. Ezután gombóccá formáljuk, folpackba tesszük és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tésztát kb. 34 cm-es kerek lappá nyújtjuk és óvatosan kibélelünk vele egy 2,5 cm mély, 26 cm-es tortaforma alját és oldalát. (A felesleges tésztát levágjuk). A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, arra pedig babot rakunk nehezéknek és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ekkor kivesszük a babot és levesszük a sütőpapírt és 180 fokra csökkentve a hőt, további 10 percig sütjük – amíg aranysárga nem lesz.

Közben a csokoládét és a vajat vízgőz fölött felolvasztjuk és félretesszük. A vajat, a tojást és a cukrot egy tálban robotgéppel kb. 4 perc alatt halvány krémmé keverjük, majd belekeverjük a csokoládét is.

Az így kapott csokoládés krémet a tésztára öntjük és kb. 15-18 percre a 180 fokos sütőbe tesszük és megsütjük. A sütőből kivéve szobahőmérsékletűre hűtjük.

Végül feldíszítjük a tortát. A mini húsvéti tojásokat elrendezzük a tetején, és meghintjük a cukrozatlan kakaóporral.

Neked ajánljuk