Fűszeres tarjaszelet hagymás krumplival

Fűszeres tarjaszelet hagymás krumplival
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a húshoz:
  • 4 vastagabb szelet tarja (csontos)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt színes bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 dl fehérbor
  • a hagymás tört krumplihoz:
  • 1 kg krumpli (pl. sárga)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál zsír só
  • 4 vastagabb szelet tarja (csontos)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt színes bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 dl fehérbor
  • 1 kg krumpli (pl. sárga)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál zsír só

Elkészítés:

A tarjaszeletek legyenek kicsit vastagabbak, és a csontot is hagyjuk rajta (csonttal sütve, ízletesebb lesz a hús). Ezután sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellően átjárják. (Én előző este befűszereztem, majd a hűtőbe tettem sütésig.)

A zsírt egy serpenyőben felhevítjük, belehelyezzük a befűszerezett hússzeleteket, majd mindkét oldalát szép pirosra sütjük. (Sütés közben többször fordítsuk át a húst, hogy egyenletesen piruljon!)

Amikor a hússzeletek már szép pirosra sültek, közé szórjuk az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymát, és pár pillanatig együtt sütjük. Ezután a borral felöntjük, majd a serpenyőt lefedjük, és szép lassan puhára pároljuk a húst.

Amikor a hússzeletek megpuhultak, a fedőt levesszük, majd zsírjára sütjük (sűrűbb szaft maradjon alatta). A krumplit megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. A hagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és néha megkeverve szép világos zsemleszínűre sütjük.

A puhára főtt krumplit leszűrjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, ízlés szerint sózzuk, majd alaposan elkeverjük, összemelegítjük.

Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a krumplit, majd ráhelyezzük a tarjaszeletet, és úgy kínáljuk.

Ízlés szerint adhatunk mellé fejes salátát, csemegeuborkát, savanyúságot.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!