Fűszeres nyúlcomb gyömbéres szőlőraguval

Fűszeres nyúlcomb gyömbéres szőlőraguval
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a nyúlcombhoz:
  • 4 db nyúlcomb
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt színesbors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1,5 dl fehérbor
  • a sütéshez:
  • zsír
  • a gyömbéres szőlőraguhoz:
  • 50 dkg fehér szőlő (nagyobb szemű)
  • 50 dkg piros szőlő (nagyobb szemű)
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 4-5 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2 teáskanál étkezési keményítő + egy pici víz
  • 4 db nyúlcomb
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt színesbors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1,5 dl fehérbor
  • zsír
  • 50 dkg fehér szőlő
  • 50 dkg piros szőlő
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 4-5 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl édes fehérbor
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • pici víz

Elkészítés:

A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk, majd megtűzdeljük vele a nyúlcombot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerekkel.

A baconszeleteket egymásmellé helyezzük úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd rátesszük a befűszerezett húst, és becsomagoljuk. Egy tepsibe öntjük a bort, majd egymás mellé beletesszük a combokat, és fóliával betakarjuk.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. egy óra alatt puhára pároljuk. Amikor a hús puhára párolódott, a fóliát levesszük, leöntjük róla a felesleges levet, majd helyette zsírt adunk hozzá és visszatéve a sütőbe szép pirosra sütjük a húst.

Közben elkészítjük a szőlőragut, és az ízlés szerinti köretet.

A raguhoz a szőlőszemeket félbevágjuk, majd egy hegyes késsel, kimagozzuk (érdemes minél nagyobb szemű szőlőt választani). Egy serpenyőben habosra melegítjük a mézet, majd felöntjük a borral. Ezután hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a szegfűszeget, és pár percig főzzük, majd leszűrjük. Ezután visszatesszük a tűzre, majd hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pár percig pároljuk (arra figyeljünk, nehogy a szőlőszemek túlpuhuljanak).

A keményítőt simára keverjük egy pici vízzel, majd hozzáöntjük a szőlőhöz. Ezután egy keverőkanállal óvatosan keverjük, összeforgatjuk, majd pár pillanat alatt besűrítjük.

Tálaláskor tányérra helyezzük a pirosra sült nyúlcombot, mellé kanalazzuk a rizst (vagy ízlés szerint készített köretet) és a szőlőragut, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!