Fűszeres húsgombóc paradicsomszószban

Fűszeres húsgombóc paradicsomszószban

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 kg darált hús (sertés vagy marha)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • bors
  • zöldfűszer (kakukkfű, majoránna, oregánó) ízlés szerint
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

a szószhoz:

  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 liter passata (passzírozott paradicsom)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • cukor

a tetejére:

  • 1 szép szál friss bazsalikom
  • 20-25 dkg reszelt sajt

a tálaláshoz:

  • 1 nagyobb bagett
  • 2 evőkanál vaj (nem margarin!)

Elkészítés:

A húst egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a fűszereket és a zsemlemorzsát és alaposan összedolgozzuk.

Kb. 2,5-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle és a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a paradicsomszószt. Egy mélyebb lábosban az olajon pár pillanat alatt megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, majd felöntjük a passatával. Cukorral és 2-3 db bazsalikom levéllel ízesítjük. 10 percig főzzük, félrehúzzuk, megkóstoljuk és ha szükséges utána ízesítsünk.

Egy levehető nyelű, sütőbe rakható edényben 2 evőkanál olajon megpirítjuk a hűtőből kivett golyókat, hogy egy kis pörzsanyagot kapjanak. Nyakon öntjük a paradicsomszósszal, megszórjuk apróra vágott bazsalikommal, és sok-sok reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük. A tálaláshoz szeletekre vágunk egy szép nagy bagettet és egy serpenyőben kevés vajon ropogósa pirítjuk.

A sajtos-paradicsomos gombócokat a ropogós pirítóssal kínáljuk.

A receptet Kovács Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk