Fűszeres almával töltött csiga

Fűszeres almával töltött csiga
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 30 g élesztő
  • 1 kockacukor
  • 1+2 dl tej
  • 300 g finomliszt
  • 30 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 30 g lágy vaj
  • 30 g olvasztott vaj
  • 1 kis csipet só
  • a kinyújtott lap szórásához:
  • 1 evőkanál búzadara
  • a töltelékhez:
  • 400 g fűszeres almapüré (ezt házilag tettem el télire)
  • 30 g élesztő
  • 1 db kockacukor
  • 1+2 dl tej
  • 300 g finomliszt
  • 30 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 30 g lágy vaj
  • 30 g olvasztott vaj
  • 1 kis csipet só
  • 1 evőkanál búzadara
  • 400 g fűszeres almapüré

Elkészítés:

Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál liszttel elkeverjük, langyos helyen megkelesztjük-felfuttatjuk (15 perc), azaz kovászt készítünk.

A maradék 2 dl langyos tejben elkeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, az olvasztott, langyos vajat/margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, majd hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (kb. 40 perc).

Egy tepsi alját sütőpapírral kibéleljük. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Búzadarával megszórjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a fűszeres almával. Szorosan feltekerjük és 3-4 cm széles darabokra vágjuk (kb. 10 lesz belőle). Vágott felületükre fordítva, alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakjuk, oldalukat körbekenjük a maradék 30 g olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére kelesztjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, az aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség!). Középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, de át kell sülnie!).

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!