Fűszeres áfonyás pite

Fűszeres áfonyás pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 250 g liszt, plusz a nyújtáshoz és a forma kikenéséhez
  • 50 g + 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só
  • 7 + 7 evőkanál nagyon hideg vaj, kis darabokra vágva
  • 50 g barna cukor
  • 1 evőkanál tápióka gyöngy
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 70 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • a tálaláshoz:
  • tejszínhab
  • 250 g liszt
  • 50 g kristálycukor
  • 2 teáskanál
  • 14 evőkanál vaj
  • 50 g barna cukor
  • 1 evőkanál tápióka gyöngy
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 70 dkg áfonya
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • tejszínhab

Elkészítés:

Egy tálban összekeverünk 220 g lisztet 1 evőkanál cukorral és másfél teáskanál sóval. Hozzáadjuk a 7 evőkanál vajat. Kézzel, villával, vagy a robotgép gyúró betétjével gyorsan addig keverjük, amíg a hozzávalók borsó méretű darabokká válnak.

Ezután villával gyorsan belekeverünk 125 ml nagyon hideg vizet, majd egy tiszta felületen addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll.

A tésztát megfelezzük és folpackba csomagolva legalább 15 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tartórácsot a legalsó fokra tesszük.

Az egyik tésztát lisztezett felületen kb. 35 cm-es körré nyújtjuk és egy vajjal kikent, liszttel meghintett 29 cm-es piteforma aljába és oldalára nyomkodjuk, a szélein másfél-két centit túllógni hagyjuk. Fóliával lefedjük és 15 percre a hűtőbe tesszük.

Közben a másik tésztát is kör alakúra nyújtunk (28 cm) és tíz darab 2,5 cm széles csíkra vágjuk. Egy tepsibe téve ezt is 15 percre a hűtőbe tesszük.

Miközben a tészták a hűtőben hűlnek, egy tálban összekeverjük a maradék lisztet az az 50 g kristálycukorral, barnacukorral, tápiókával, a maradék sóval, a fahéjjal, a borssal, szerecsendióval, szegfűszeggel. Hozzáadjuk az áfonyát és a citromlevet, és összekeverjük. (Ha túl pikánsnak találjuk, még megcukrozhatjuk, maximum ¼ csészényi cukrot hozzáadva.)

Az áfonyás keveréket a tésztára öntjük és a tetején elosztjuk a maradék vajat.

A tészta csíkokkal berácsozzuk, majd az alsó tészta túllógó szélét visszahajtjuk és a tésztacsíkokhoz nyomkodjuk (így képezünk egy keretet, hogy az áfonyás töltelék ne folyjon ki.)

Az előmelegített sütőbe téve kb. 45 percig sütjük. (Ha a sütemény széle jobban pirulna, fóliával fedjük le sütés közben.)