Füstölt sajtos kockák

Füstölt sajtos kockák
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 300 g búza finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 250 g füstölt sajt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 50 ml langyos tej
  • 1 teáskanál porcukor
  • 15 g élesztő
  • 1 evőkanál sertészsír
  • a tetejére:
  • 1 db tojás
  • díszítésnek:
  • hántolt napraforgómag vagy szezámmag, sajt, mogyoró, köménymag, stb.
  • 300 g búza finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 1 teáskanál
  • 250 g füstölt sajt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 50 ml langyos tej
  • 1 teáskanál porcukor
  • 15 g élesztő
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 db tojás
  • hántolt napraforgómag vagy szezámmag, sajt, mogyoró, köménymag, stb.

Elkészítés:

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd belereszeljük a vajat. Kézzel morzsásra dolgozzuk.

Egy kis tálkában a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztes alaphoz adjuk a tojássárgájával, tejföllel, zsírral és reszelt sajttal együtt. Finom, lággyá dagasztjuk a tésztát, majd lefedve legalább 40 percet pihentetjük-kelesztjük.

A tésztát lisztezett munkafelületen négyzet alakúra nyújtjuk. Képzeletben osszuk 3 részre és a széleket hajtsuk középre. Ezután a felső és alsó részt is hajtsuk középre. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a fagyasztóba tesszük.

Fagyasztás után még kétszer áthajtogatjuk az előzőek szerint. Az utolsó hajtogatás után akár berakhatjuk a hűtőbe is éjszakára vagy 1 óra után felhasználhatjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztát lisztezett lapon a négyzet formát megtartva, nagyjából 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk és egy éles kést használva egyenlő négyzetekre vágjuk fel. A kockáinkat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 20-30 percet kelni hagyjuk.

A tetejüket megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk, amivel szeretnénk. Az előmelegített sütőbe tesszük, 5 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékelve a hőfokot további 10 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti