Füstölt lazac mousse

Füstölt lazac mousse

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

8 szilikonos muffin formához:

  • 15 dkg füstölt lazac
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 db újhagyma
  • 3 db csemege uborka
  • 1 evőkanál kapor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál víz
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál zselatin (por)
  • őrölt fehér bors
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés:

A lazacot, az uborkát, az újhagymát, és a kaprot apróra vágjuk. A mascarponét simára keverjük a majonézzel, a citromlével, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, uborkát, és a kaprot. Ízlés szerint sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, majd alaposan összekeverjük (a sózással óvatosan bánjunk, mert a füstölt lazac sós). Végül óvatosan belekeverjük az apróra vágott füstölt lazacot is.

A vizet és a bort forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük és hozzáadjuk a zselatint. Ezután addig keverjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon, majd kevergetve kihűtjük, hogy éppen csak langyos legyen. Ezután hozzáöntjük a lazacos-krémes masszához, és óvatosan összekeverjük.

A habtejszínt kemény habbá verjük, majd szintén óvatosan hozzákeverjük a lazacos-krémes masszához.

A szilikonos muffin forma belsejét, alaposan kikenjük olívaolajjal, majd belekanalazzuk az elkészült lazackrémet. (Ha nem szilikonos formát használunk akkor először béleljük ki folpack fóliával, majd utána spricceljük vagy kenjük ki az olívaolajjal.)

Ezután néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.

meddig a lazackrém a hűtőben várakozik, addig elkészítjük hozzá a pirított kifli karikát. A kiflit vékonyan felszeleteljük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ezután a sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten pár perc alatt szép pirosra, ropogósra pirítjuk.

Tálalás előtt a lazackrémet a hűtőből kivesszük, majd a muffin formát óvatosan egy tálcára fordítjuk. Ezután szintén óvatosan leemeljük a formát a lazackrémről. Tálaláskor a lazackrémet tányérra tesszük, majd a pirított kifli karikákkal kínáljuk.

Neked ajánljuk