Függőleges rétegű oszlopos torta

Függőleges rétegű oszlopos torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • a krémhez:
  • 400 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 200 g tejcsokoládé
  • 3 evőkanál porcukor
  • *
  • a diszítéshez:
  • csokoládé forgács
  • babapiskóta
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet
  • 400 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 200 g tejcsokoládé
  • 3 evőkanál porcukor
  • *
  • csokoládé forgács
  • babapiskóta

Elkészítés:

A sütőt 160 C fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral. A lisztet hozzászitáljuk a masszához és óvatosan elkeverjük. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a cukros tojásos lisztes masszába, vigyázva, nehogy összetörjön.

A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. A masszánkat két részre osztjuk, és egymás után megsütjük. A fele masszát a tepsibe öntjük, néhányszor odacsapkodjuk a tepsit, hogy a tésztában lévő buborékok eltávozzanak belőle, majd az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük őket. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.

Ha megsültek a piskóta lapok, óvatosan leszedjük róluk a sütőpapírt, és rácson teljesen kihűlni a hagyjuk.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. Egy nagyobb tálban kemény habbá verjük a habtejszínt, utána hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot, robotgéppel összekeverjük. Végül a krémbe öntjük a felolvasztott csokoládét és elkeverjük. Kész is a krémünk.

Összeállítjuk a tortát: a piskóta lapokat keresztben külön-külön három egyenlő szélességű lapra vágjuk. Ezután megkenjük őket krémmel. Megfogjuk az elsőt és elkezdjük feltekerni a rövidebb oldaltól kiindulva. Teljesen feltekerjük, és ahol befejeződik, ott folytatjuk a másikkal a tekerést. Így mind a hat darab lapkát egy nagy spirál hengerré tekerjük fel. Ezután óvatosan egy tálcára tesszük és bekenjük a maradék krémmel az oldalát meg a tetejét.

Ezután fogjuk a babapiskótákat és állítva egymás mellé illesztve odatapasztjuk a torta oldalához, a krémhez. A tetejére csokoládé forgácsot vágunk és rászórjuk.

Ha készen vagyunk, néhány órára hűtőbe tesszük, hogy kellőképp megdermedjen.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti