Fügelekvár

Fügelekvár
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 kg füge
  • 1 kg kristálycukor
  • 4 közepes méretű citrom leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál gyömbér
  • csipetnyi ánizs
  • 3 tasak zselésítőanyag (dzsemfix 3:1)
  • (a megadott mennyiség kb. 3–
  • 3,5 liter lekvárhoz elegendő)
  • 4 kg füge
  • 1 kg kristálycukor
  • 4 közepes méretű citrom leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál gyömbér
  • csipetnyi ánizs
  • 3 tasak zselésítőanyag (dzsemfix 3:1)

Elkészítés:

Érdemes érett, de még nem túlérett fügéből készíteni.

A gyümölcsöt leöblítjük (meghámozni nem szükséges), a szárvégét és az esetleg hibás részeket kivágjuk, majd elnegyedeljük. Lábasba szórjuk, összekeverjük a cukorral és a citromok átszűrt levével, majd lefedve 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. Jól átkeverjük a masszát, hozzáadjuk a fűszereket, és gyakorta megkeverve, mérsékelt tűzön 1 órán át főzzük-sűrítjük. Ez idő alatt a kevésbé érett fügék is teljesen megpuhulnak.

Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel finomra turmixoljuk. Belekeverjük a zselésítőanyagot, majd a tűzre visszatéve 2 percig forraljuk.

Színültig töltjük vele a tiszta, meleg vízfürdőbe állított, üvegeket. Gondosan lezárjuk, fejre állítjuk, végül 10 perc múlva talpukra fordítjuk őket, és hagyjuk egészen kihűlni a lekvárt.

Megjegyzés:

A receptet Viszóczky Bence küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti