Frissen sült mazsolás tarkedli sárgabarack lekvárral

Frissen sült mazsolás tarkedli sárgabarack lekvárral
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 20 db-hoz:
  • a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 házi tyúktojás
  • 5 dl házi tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 8 dkg mazsola
  • a sütéshez:
  • étolaj
  • a tálaláshoz:
  • sárgabarack lekvár
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • 40 dkg finomliszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 db házi tyúktojás
  • 5 dl házi tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dkg
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 8 dkg mazsola
  • étolaj
  • sárgabaracklekvár
  • porcukor
  • vaníliás cukor

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott mazsolát 1 dl aszúban felforraljuk, majd lehűtjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből (kicsit később) kemény habot verünk. A többi hozzávalóból kelt tésztát készítünk az alábbi módon: kis langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd összekeverjük a tojással, langyos tejjel, 1 dl étolajjal, a kristálycukorral. Mindezt picit megsózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet, és jól összekeverjük (galuskatészta állagúra). A lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a reszelt citromhéjat is a tésztába keverjük. A kevert tésztát meleg helyen fél órát kelesztjük.

Amikor a tésztánk már megkelt a másfél-kétszeresére, hozzákeverjük a tojáshabot is.

Tarkedli sütőben vagy egyszerű serpenyőben kevés étolajat hevítünk, a tésztából pedig evőkanálnyi darabokat szaggatunk. A kis fánkokat mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd rácsra tesszük, az olajtól lecsepegtetjük. Sárgabarack lekvárral tálaljuk.

Aki szereti, vaníliás- (és vagy) porcukorral megszórhatja a tetejét.

Megjegyzés:

A receptet Taksár Ferenc küldte be. Köszönjük!