Francia túrós pite

Francia túrós pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tészta hozzávalói 34x24 cm-es formához:

  • 45 dkg liszt
  • 18 dkg sertés zsír (vagy vaj)
  • 1 tojás (közepes)
  • 1/2 csomag sütőpor (8 gramm)
  • 12 dkg cukor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál tejföl

a túrós töltelékhez:

  • 70 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 10 dkg mazsola
  • 2 db tojás (közepes)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

a pudingos töltelékhez:

  • 1,5 csomag vaníliás pudingpor (6 dkg)
  • 7,5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd beleszitáljuk egy tálba. Ezután hozzáadjuk a zsírt (vagy vajat) és elkezdjük összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, hozzáadjuk az egész tojást, egy kevés tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Ha szükséges, akkor apránként hozzáadunk még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)

Az összegyúrt tésztának csippentsük le az 1/3-át, majd a nagyobb tésztát liszttel enyhén megszórt sütőpapíron, tepsi méretűre nyújtjuk. Ezután a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsibe. (A tepsiben még kézzel kicsit lenyomkodjuk.)

A túrót villával kicsit összenyomkodjuk, majd hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a pudingport, a tojások sárgáját, és alaposan összekeverjük.

A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a túrós töltelékhez, és óvatosan összekeverjük. Ezután ráöntjük a tepsiben lévő tésztára, majd egyenletesen elsimítjuk.

A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, majd hozzákeverjük a cukrot is. A maradék tejet felmelegítjük, és hozzáöntjük a pudingos-cukros keveréket, majd állandó keverés mellett, pár perc alatt sűrűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről, majd kevergetve pár percig hűtjük, hogy csak jó langyos legyen. Ezután a pudingot óvatosan ráöntjük a túrós töltelékre, majd a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és egészen kihűtjük ki. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

A tésztája finom omlós, a túrós töltelék a pudinggal pedig nagyon krémes.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjk!

Neked ajánljuk