Francia mákos krémes

Francia mákos krémes

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a mézes lapokhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 7 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 db tojás

a mákos piskótához:

  • 10 dkg egész mák
  • 4 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 dl étolaj
  • 3 evőkanál víz (forró)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg liszt

a krémhez:

  • 3 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • fél csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a porcukorral és a szódabikarbónával, majd beleszitáljuk egy tálba. Hozzáadjuk a lágy vajat, a folyékony mézet és az előzőleg kissé felvert tojásokat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát (közepesen lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges, kevés lisztet még adhatunk hozzá).

Az összegyúrt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, sütőpapíron kinyújtjuk kb. 22x32 cm-es tepsi méretűre, villával megböködjük, és a tepsi hátlapján előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10 perc alatt világos színűre sütjük. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A mákos piskótához a mákot egy teflon serpenyőben állandó keverés mellett pár pillanat alatt megpörköljük, majd rögtön kiöntjük egy tányérra, nehogy a mákszemek megégjenek, és kihűtjük.

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék porcukorral jó habosra keverjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat és a forró vizet, majd 1-2 percig tovább keverjük.

A sütőporral elkevert lisztet a tojássárgás keverékhez szitáljuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűlt mákot is, és alaposan összekeverjük. Végül apránként, óvatosan a masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét is.

Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, amelyiknek a hátlapján sütöttük a mézes lapokat, belesimítjuk a masszát, és 150 fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a papírral együtt kiemeljük a rácsra, és kihűtjük egészen.

A krémhez a tojássárgáját simára keverjük 10 dkg porcukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel. A maradék tejet forráspontig melegítjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket. Kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

A margarint kikeverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot is. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, belehelyezzük az egyik mézes lapot, rákenjük a pudingos krém felét. Ráhelyezzük a mákos piskótát, rákenjük a maradék krémet, végül ráhelyezzük a másik mézes lapot.

Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, felszeleteljük és úgy kínáljuk. Vagy csokimázt teszünk rá.

A receptet Buzási Erzsébet küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk