Francia diós krémes

Francia diós krémes

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

a diós piskótához:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál víz
  • 0,5 dl étolaj
  • 15 dkg rétesliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 15 dkg darált dió

a krémhez:

  • 3 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 7 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin

Elkészítés:

A mézes laphoz a hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, majd kétfelé vágjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben sütőpapíros tepsiben egymás után két lapot sütünk belőle (6-7 perc alatt készre sül egy lap.) A diós piskótához a tojássárgákat a 10 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat és a diót is, és egyneművé keverjük. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a diós masszába forgatjuk, és végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk.

A diós masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (amin a mézes lapok lettek sütve), és 180 C fokon 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A krémhez a tojássárgákat a kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

A margarint a porcukorral kikeverjük, és a kihűlt (!) vanília krémhez adjuk, majd lágy krémmé keverjük.

Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, majd a krém felével megkenjük, rátesszük a diós piskóta lapot, majd megkenjük a krém másik felével. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral megszórjuk, majd lefedjük és a hűtőbe tesszük pár órára, hogy megpuhuljon.

Tálaláskor 6 x 6 cm-es kockára szeleteljük.

Fotó és recept: Csapó Alíz

Neked ajánljuk