Foszlós fonott kalács

Foszlós fonott kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg finom liszt
  • 11 g Váncza szárított élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 kávéskanál só
  • (egy 35 x 15 cm-es formához)
  • 60 dkg finom liszt
  • 11 g Váncza szárított élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 kávéskanál

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük. A megadott cukormennyiségből egy kanálnyit beleszórunk, aztán beleszórjuk az élesztőt. Ezután az élesztős tejet meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, beleöntjük a tejben fölfuttatott élesztőt, aztán az egészből sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. A hólyagosra dagasztott tésztát letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.

Ezután a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt tovább osztjuk három kisebb részre. (Így egy nagyobb tésztagombócot kapunk és három egyforma nagyságú kisebbet.)

A tésztadarabokat enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és még legalább negyed órát kelesztjük.

A sütőformát alaposan kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük. A nagyobb tésztagombócból egy a sütőforma hosszúságával megegyező hosszúságú hengert formázunk, és betesszük a sütőforma aljába. (Nem baj, ha szélességében nem fedi el a forma egész alját.) A tetejét megkenjük langyos tejjel.

A megmaradt három kisebb tésztagombócból egyenként hosszú rudat sodrunk. A három rudat hagyományos hármas fonással egybefonjuk. Az így kapott fonatot a tejjel megkent alsó tésztarúd tetejére tesszük. A formát letakarjuk, és a tésztát megint legalább egy órát kelesztjük.

A megkelt kalács tetejét langyos tejjel vagy villával elhabart tojással megkenjük, majd a süteményt előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 45-50 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha a kalács teteje túl hamar barnul, takarjuk be alufóliával.) A megsült kalácsot rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!