Foszlós fonott csíkos kalács

Foszlós fonott csíkos kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 1/2 db narancs reszelt héja

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és hagyjuk szépen felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a reszelt héjakat és a tojásokat. A vajat felolvasztjuk. A liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt és az olvasztott vajat, majd kidagasztjuk. Deszkára borítjuk és fényes, rugalmas tésztává gyúrjuk.

A tésztát elfelezzük. Az egyik felét gombóccá formázzuk, lisztezett tálba tesszük, folpackkal letakarjuk és kelni hagyjuk.

A kakaót abba a tálkába tesszük, amiben a vajat olvasztottuk, és hozzáadunk még kevés olajat, és addig keverjük, amíg sűrű masszát kapunk. A kimaradt féladag tésztába beledolgozzuk a kakaós masszát. Enyhén lisztezzünk alá, hogy ne ragadjon és pár perc szorgos gyúrás után csodásan egynemű kakaószínre vált a tészta. Ezt a tésztát is gombóccá formáljuk, tálba tesszük, folpackkal lefedjük és hagyjuk a duplájára kelni kb. 30 perc alatt.

A megkelt gombócokat harmadoljuk. Legyen 3 fehér és 3 kakaós gombóckánk. Az egyik fehéret vékony téglaalappá nyújtjuk, majd az egyik kakaóssal is így teszünk. A fehérre helyezzük a kakaós téglaalapot, sodrófával még átdolgozzuk, majd feltekerjük és hosszú rúddá sodorjuk. Ezt megismételjük a többi tésztával. A végén 3 rudat kell kapjunk. A rudak egyik végét összenyomjuk, a szálakat összefonjuk. A végeit aláhajtjuk, és konyharuhával letakarva egy formába tesszük kelni.

A tetejét lekenjük felvert tojássárgával, majd légkeveréses üzemmódban 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-35 percig sütjük. 20 perc után érdemes visszavenni a hőfokot 170 fokra, hogy ne égjen meg a teteje.

Az elkészült kalácsot vékonyan átkenjük cukros vízzel, hogy még fényesebb legyen.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!