Fordított narancstorta

Fordított narancstorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • kb. 2-3 db (kezeletlen héjú) narancs
  • 1 db (kezeletlen héjú) citrom
  • 17,5 dkg lágy vaj (margarin)
  • 15 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 7,5 dkg darált dió vagy mogyoró vagy mandula
  • 1-2 evőkanál tej
  • a sziruphoz:
  • 1 db narancs kifacsart leve
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 2-3 db (kezeletlen héjú) narancs
  • 1 db (kezeletlen héjú) citrom
  • 17,5 dkg lágy vaj (margarin)
  • 15 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 7,5 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál tej
  • 1 db narancs kifacsart leve
  • 1-2 evőkanál cukor

Elkészítés:

A tortaformát alulról és oldalról is sütőpapírral kibéleljük, kevés vajjal megkenjük. A narancsokat megmossuk, vékonyan felszeleteljük és szépen elrendezzük a forma alján, majd félretesszük.

A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a diót (ami helyettesíthető mogyoróval vagy mandulával), a sütőport és a szódabikarbónát egy másik tálba kimérjük és összekeverjük.

A habos vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját és fél citrom levét. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket és spatulával lazán összeforgatjuk. Végül a tejjel óvatosan elkeverjük.

Óvatosan beleöntjük az előkészített formába, és a 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük.

Közben szirupot készítünk a narancs levéből és a cukorból úgy, hogy egy kis lábasban alacsony lángon összefőzzük.

Amikor megsült a torta, kivesszük a sütőből és még melegen kanalanként meglocsoljuk a sziruppal. Ne tegyük rá egyszerre mindet, inkább több részletben. Amikor langyosra hűlt, óvatosan ráborítjuk egy tortatálra, majd óvatosan lefejtjük a sütőpapírt.

Megjegyzés:

A receptet Smid Attila küldte be. Köszönjük!