Fonott édes perec

Fonott édes perec
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, beleütjük a tojások sárgáját, majd csipet sót adva hozzá elkezdjük összeállítani a tésztát.

Ha már összeállt a tészta, az olvasztott vaj és olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.

A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt a tészta nyolc felé vágjuk, vagy kézzel tépjük és kis cipókat formázunk belőle, majd egyesével hosszú rudakká sodorjuk – olyan hosszú legyen, mint a nyújtó deszka hossza. Ezután kettős fonást készítünk belőle és a végüket összeillesztjük, kicsit összecsípjük.

Tepsibe rakjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük, és ismét 25 percig kelesztjük. Ha megkeltek a perecek, ismét lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20-25 percre és szép pirosra sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!