Fonott csokiskalács (jeruzsálemi kalács)

Fonott csokiskalács (jeruzsálemi kalács)

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 9 dkg cukor
  • 1 tasak (7 g) szárított élesztőpor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 12,5 dkg puha vaj + a formához

a tál kikenéséhez:

  • pici olaj

a töltelékhez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 10 dkg dió

a sziruphoz:

  • 25 dkg cukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy nagy keverőtálban elvegyítjük a cukorral, az élesztőporral és a sóval. Robotgép gyúrópálcájával egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadunk 1 dl hideg vizet, és tovább keverjük kb. 10 percig, amíg rugalmas, fényes tésztát kapunk. Olajjal vékonyan kikent üvegtálba tesszük, fóliával letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.

Másnap a töltelékhez a feldarabolt étcsokoládét és vajat gőz fölött együtt felolvasztjuk, majd a porcukorral és a kakaóporral csomómentesre keverjük. A diót durvára aprítjuk.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, és az egyik adagot visszatesszük a hűtőbe. A másik adagot lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. A csokiréteget megszórjuk a dió felével, majd a széleket megkenjük vízzel, és a tésztát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. A tekercset éles késsel hosszában félbevágjuk. Ezután a tésztadarabokat összecsavarjuk úgy, hogy minden tekerésnél a vágott felület nézzen felfelé. A fonat végeit összenyomjuk, és a kalácsot óvatosan átemeljük egy kikent gyümölcskenyérformába. (A másik adag tésztával megismételjük a műveleteket.)

A kalácsokat huzatmentes helyen 1 óra hosszáig kelesztjük, majd a 180 fokra előmelegített sütő középső részében 35-40 percig sütjük.

Közben a cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzünk. Végül a forró kalácsokat megöntözzük a sziruppal, hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána szeleteljük fel.

A receptet Szabó Erzsébet küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk