Fokhagymás sütőtök krémleves karfiollal, sárgarépával

Fokhagymás sütőtök krémleves karfiollal, sárgarépával

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök (1 kg nettó súlyú)
  • 5 db sárgarépa
  • 60 dkg
  • körüli karfiol
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • frissen őrölt bors
  • zöldség alaplé (csirkehús alaplével is finom)
  • 200 g tejföl
  • kevés szerecsendió reszelve
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • kevés petrezselyem zöld
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • sütőtök chips
  • pirított tökmag
  • néhány csepp tökmagolaj a tetejére
  • pirítós a tálaláshoz

Elkészítés:

A leves kanadai tökből a legjobb, de másféle sütőtökből is készíthető. A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A sárgarépákat megtisztítjuk, felkarikázzuk. A karfiolt rózsáira szedjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk. Kevés olíva olajon először a hagymát, majd a fokhagymát megpároljuk, majd a sárgarépát, a karfiolt, a legvégén a sütőtök darabokat is hozzátéve enyhén megpirítjuk.

Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje. Szárított vagy friss petrezselyem zöldet is adhatunk hozzá.

Rövid főzés után szerecsendiót reszelünk bele, és elkeverjük a tejföllel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges fűszerezzük utána. Kevés hűtés után, összeturmixoljuk. Tálaláskor kevés olíva olajon pirított tökmagot, és vékonyra szelt tökszeletekből készített chipset szórunk a tetejére, valamint néhány csepp tökmagolajjal tesszük még ízletesebbé. Ajánlatos pirítóst kínálni mellé.

A sütőtök édesburgonyával helyettesíthető!

Hasonló receptek