Fokhagymás-rozmaringos báránysült

Fokhagymás-rozmaringos báránysült
Elkészítési idő
4,0 7 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 kg báránycomb
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • 1 csokor friss rozmaring
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 dl olaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • bors
  • 1 kg báránycomb
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • 1 csokor friss rozmaring
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 dl olaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • bors

Elkészítés:

A sütés előtti napon alaposan előkészítjük a báránycombot, vagyis leszedjük róla a hártyát és a faggyús részeket. Ezt követően alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.

Elkészítjük a pácot, amelyben egy éjszakán át érleljük a hűtőszekrényben: az olajhoz hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és a rozmaring felét, az áttört fokhagymát. A húst sütőzacskóba tesszük és meglocsoljuk az elkészült páclével, és mehet a hűtőbe pihenni.

Sütés előtt meglocsoljuk még vörösborral, és a tetejét meghintjük a maradék rozmaring ágakkal.

A bárány sütésére érdemes gondosan odafigyelni, mert ha túl sütjük, könnyen kiszáradhat. Tapasztalatom szerint a sütő 160 fokos előmelegítésével és 1,5 órás fólia alatti sütési idővel, valamint további fél órás fólia nélküli pirítással igen zamatos sült lesz a végeredmény.

Pirítás közben érdemes a maradék páclével párszor meglocsolni, hogy még szebb színe legyen.

Köretként leginkább burgonyát ajánlok hozzá, ez akár lehet a báránnyal együtt sült, felkarikázott burgonya, amit a bárány alá teszünk a tepsi aljába. De tökéletes köret hozzá a burgonyafánk, vagy a burgonya krokett is.

Megjegyzés:

A receptet Bakos Andrea küldte be. Köszönjük!