Fokhagymaleves gombás-sajtos pirítóssal

Fokhagymaleves gombás-sajtos pirítóssal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 2 fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 ek. liszt
  • 2 db húsleveskocka
  • kakukkfű
  • bors
  • 1 l víz

A sajtos-gombás krutonhoz:

  • kifli
  • gomba
  • sajt
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

A fokhagymafejeket félbevágom, majd a vágott felével lefelé egy edénybe teszem, és felöntöm annyi olívaolajjal, hogy ellepje. Ezután beteszem az előmelegített sütőbe, és közepes lángon kb. 30 perc alatt szép pirosra sütöm.

Amikor már szépen megsült, kiveszem a félbevágott fokhagymafejeket az olajból, és késsel kiszedem a gerezdeket a hajából.

Ezután egy edénybe teszem, és villával kicsit összenyomkodom a megsült fokhagymagerezdeket. Pici olajat öntök rá, majd felhevítem. Ekkor megszórom a liszttel, és kevergetve világos zsemleszínűre pirítom. Végül felöntöm a vízzel, majd ízlés szerint sóval, húsleveskockával, őrölt borssal és kakukkfűvel ízesítem. 10-15 percig főzöm, majd botmixerrel kicsit pépesítem.

A sajtos-gombás pirítóshoz a gombát ízlés szerint vékonyan felszeletelem, majd egy kevés fokhagymás olívaolajon elkezdem párolni. Közben ízlés szerint sózom, és megszórom őrölt borssal. Többszöri kevergetés mellett zsírjára sütöm, majd félreteszem.

A kiflit vékonyan felszeletelem. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd egymásmellé helyezem a kifliszeleteket. Mindegyiknek a tetejére egy pici fokhagymás olívaolajat csepegtetek. Előmelegített sütőben közepes lángon elkezdem pirítani. Amikor már kezd a kifli széle világos színt kapni, kiveszem a sütőből. Tetejére ráhalmozom a megpárolt gombát, majd megszórom reszelt sajttal. Visszateszem a sütőbe, és addig sütöm, míg a sajt szépen ráolvad a gomba tetejére.

Tálaláskor a fokhagymaleves mellé kínálom a ropogós sajtos-gombás kiflit.

Neked ajánljuk