Főispánné remeke

Főispánné remeke
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • citromlé (szükség szerint)
  • a tészta lekenéséhez:
  • baracklekvár
  • a szóráshoz:
  • 1 marék durvára vágott dió
  • a habhoz:
  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom leve
  • 15 dkg porcukor
  • a tészta megszórásához:
  • porcukor
  • (a tepsi 23 × 34 cm-es)
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1/2 csomag sütőpor
  • citromlé
  • baracklekvár
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 1/2 citrom leve
  • 15 dkg porcukor
  • porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi citromlével, hogy könnyen sodorható állagú tésztát kapjunk. Fél órára a hűtőbe tesszük.

A tészta 3/4 részét tepsi nagyságúra sodorjuk és sodrófára tekerve az elkészített (sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent, liszttel meghintett) tepsibe helyezzük. Jó vastagon megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dióval és 180 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük (kb. 20 perc).

Ez idő alatt a tojásfehérjéket a cukorral, citrom levével kemény habbá verjük. A megmaradt tésztát 1 mm-re kisodorjuk és egy derelye vágóval csíkokra vágjuk.

A majdnem kész tésztát kivesszük a sütőből, a tojáshabot rákenjük, rács formában rátesszük a tésztacsíkokat, visszatoljuk a sütőbe és világosra sütjük.

A vékony rácsozat átsül, a habnak csak száradni kell, ha kezdene barnulni, akkor fedjük be fóliával.

Gyors, finom, olcsó, nagy tepsi sütemény.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!