Focaccia

Focaccia
Elkészítési idő
3,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 40 ml olíva olaj extra
  • 500 g fehér kenyérliszt
  • 360 ml hideg víz
  • 10 g só
  • 10 g instant élesztő
  • 4 szál rozmaring
  • 3 szál bazsalikom
  • 6 szál kakukkfű
  • 24 db koktélparadicsom
  • kb. 2 evőkanál durva szemű só
  • 40 ml olíva olaj extra
  • 500 g fehér kenyérliszt
  • 360 ml hideg víz
  • 10 g
  • 10 g instant élesztő
  • 4 szál rozmaring
  • 3 szál bazsalikom
  • 6 szál kakukkfű
  • 24 db koktélparadicsom
  • 2 evőkanál durva szemű só

Elkészítés:

A lisztet egy tálba kimérjük. Az egyik oldalára tesszük a sót, a másik oldalára az élesztőt. Hozzáadujuk az olívaolajat és 240 ml vizet, majd kézzel elkezdjük összedolgozni. Folyamatos gyúrás mellett hozzáadagoljuk a maradék vizet. (De csak annyit, amennyit a liszt felvesz.)

A munkafelületet alaposan meglocsoljuk olíva olajjal, majd rátesszük a tésztát. Kézzel gyúrni kezdjük min. 10 percig. (Nagyon fontos, hogy nem szabad plusz lisztet hozzáadni!) Amikor a tészta már nem tapad a kezünkhöz, az állaga pedig puha és rugalmas, egy kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Alufóliával lefedjük, és hagyjuk, hogy a tészta a kétszeresére nőjön. Egy lapos, négyzetalakú tepsit sütőpapírral kibélelünk, amit olívaolajjal kikenünk.

A tésztát óvatosan beleöntjük, úgy, hogy a lehető legtöbb légbuborék maradjon benne. Továbbra is óvatosan elkezdjük a tepsi méretére formázni. Ezt követően újra kelesztjük.

Amikor a tészta a duplájára nőtt, az ujjunkkal kis lyukakat nyomunk bele, majd megkenjük olajjal. Végezetül elhelyezzük a tésztán a paradicsomot, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a bazsalikomot, majd végezetül meghintjük a durva szemű sóval.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd az alsó rácson kb. 15-30 percig sütjük. Akkor lesz jó a focaccia, ha az alját megütögetve üreges hangot hallunk.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!