Firenzei sertésszűz almával és karfiolos-fokhagymás krumplipürével

Firenzei sertésszűz almával és karfiolos-fokhagymás krumplipürével
Elkészítési idő
3,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 800 g sertésszűz
  • 3 teáskanál színes egész bors
  • 3 teáskanál édesköménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • 2 db alma
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 200 ml fehérbor
  • a krumplipüréhez:
  • 500 g krumpli (tisztított mennyiség)
  • 1 fej karfiol
  • 50 g vaj
  • só, bors
  • 4 gerezd fokhagyma (héjastul)
  • fél citrom leve
  • 800 g sertésszűz
  • 3 teáskanál színes egész bors
  • 3 teáskanál édesköménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál
  • 2 db alma
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 200 ml fehérbor
  • 500 g krumpli (tisztított mennyiség)
  • 1 fej karfiol
  • 50 g vaj
  • 4 gerezd fokhagyma (héjastul)
  • fél db citrom leve
  • bors

Elkészítés:

A sertésszüzet lehártyázzuk. Az egész borsot, édesköménymagot egy száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd, ezután egy mozsárba tesszük. Hozzányomjuk a fokhagymát, sózzuk, beleöntjük az olívaolajat és pépesre zúzzuk (ha nincs mozsarunk, egy aprítógép is jó, vagy egy éles késsel, deszkán is össze tudjuk aprítani).

A fűszeres péppel bekenjük a húst. Kiolajozunk egy akkora tepsit, hogy a hús kényelmesen elférjen benne és az almáknak is maradjon hely. Belerakjuk a tepsibe a húst, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd kivesszük, megfordítjuk a húst, és mellédobjuk a cikkekre vágott almát. Felöntjük a borral és visszarakjuk a sütőbe. Felvesszük 200 fokra a sütő hőmérsékletet és további 40 percig sütjük. Közben a kisült szafttal locsolgatjuk a húst.

Amíg sül a hús, sós vízben puhára főzzük a megtisztított, felkockázott krumplit, majd leszűrjük és áttörjük. A karfiolt rózsáira szedjük és a fokhagymagerezdekkel együtt egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük (ha elfér a sütőben, amikor a hús sül, nyugodtan mehet egyszerre). Ha megsült, egy deszkára tesszük, rányomjuk a megsült fokhagymákat és egy késsel felaprítjuk az egészet. Ezt belekeverjük az áttört krumpliba, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a citrom levét és az egészet fellazítjuk a vajjal.

A megsült a húst felszeletelve, a vele sült almával és a krumplipürével tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Molnár Szilvia küldte be. Köszönjük!