Finom almás sütemény

Finom almás sütemény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 20x30 cm-es tepsihez
  • 35 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj (vagy margarin)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • néhány evőkanál tejföl
  • a töltelékhez:
  • 8-10 darab közepes alma
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • kristálycukor ízlés szerint (attól is függ, mennyire édes vagy savanyú az alma)
  • 5 dkg vaj + a tetejére
  • 1 tojássárgája
  • 35 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj (vagy margarin)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • néhány evőkanál tejföl
  • 8-10 darab alma
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • kristálycukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a levét kicsit kinyomkodjuk (de ne szárazra!). Kicsit megpároljuk, hozzáadjuk a baracklekvárt, 2-3 evőkanál kristálycukrot és a vajat, majd kihűtjük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk – utoljára hagyjuk a tejfölt, amiből annyit adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjunk. Kétfelé osztjuk, az egyiket tepsi alakúra nyújtjuk, és belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a másik tepsi méretűre nyújtott téglalapot is. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz. A tetejét tojássárgájával lekenjük.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25 alatt szép pirosra megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!