Fenséges szilvás-diós sütemény

Fenséges szilvás-diós sütemény

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • a tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 130 ml langyos tej
  • 10 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 50 g kristálycukor
  • 130 g puha vaj
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • *
  • a tetejére:
  • 1 kg szilva (szezonon kívül befőtt)
  • 100 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 100 g darált dió
  • 80 g porcukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa



Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és egy szép fényes tésztát gyúrunk belőle. (A tészta kicsit ragadós lesz, nem kell hozzáadni több lisztet.) A tésztát meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Amíg kel a tésztánk addig készítsük el a tölteléket. A szilvákat megmossuk, a szárait leszedjük, kimagozzuk és felszeleteljük. Ezután megszórjuk fahéjjal, kristálycukorral és jól összekeverjük. Ezután hagyjuk pihenni a tésztával együtt, mert levet fog ereszteni, amire majd szükségünk lesz.

Amikor letelt az idő, a levet leszűrjük és félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy 30 x 25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.

A megkelt tésztát a tepsibe tesszük, majd kézzel kinyújtjuk, és a tepsi méretére elegyengetjük – a szélein 1-2 cm-es magasságra felhúzva (ez azért szükséges, hogy a szilva leve ne kerüljön be a tészta alá.)

A darált diót összekeverjük a porcukorral és a zsemlemorzsával. A tészta tetejére szórjuk a dió felét és felsorakoztatjuk a szeletekre vágott szilvákat. A maradék diót a szilva tetejére szórjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Amikor megsült kivesszük a sütőből és meglocsoljuk a szilva levével, aztán még visszatesszük a sütőbe 5-10 percre. Jó zamatos lesz tőle a süteményünk.



A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk