Feketeerdő torta

Feketeerdő torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a csokis piskótához:
  • 6 egész tojás
  • 2 evőkanál barna cukor,
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál keserű kakaó
  • 1 db kezeletlen narancs héja
  • 1 kávékanál sütőpor
  • csipet só
  • a krémhez:
  • 30 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl habtejszín
  • 2 evőkanál fehér csokis pudingpor
  • 15 dkg magozott meggybefőtt
  • 3 evőkanál meggydzsem
  • a díszítéshez:
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál olaj
  • 10 szem kandírozott meggy vagy cseresznye
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 6 egész tojás
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál keserű kakaó
  • 1 kezeletlen narancs héja
  • 1 kávékanál sütőpor
  • csipet
  • 30 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl habtejszín
  • 2 evőkanál fehér csokis pudingpor
  • 15 dkg magozott meggybefőtt
  • 3 evőkanál meggydzsem
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál olaj
  • 10 szem kandírozott meggy vagy cseresznye
  • 2 dl cukrász tejszín

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük felverni, amikor a elkezd nőni, apránként hozzá adjuk a 4 evőkanál cukrot és kemény habbá verjük.

A sárgáját kikavarjuk a barna cukorral, a vízzel és az olajjal, majd hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. A kikevert tojássárgájába beleszitáljuk a sütőporos lisztet és összekeverjük. Belekeverjük a narancs reszelt héját is, majd veszünk ki a tojásfehérje habból, és fellazítjuk vele a tésztát. Ezután apránként adagoljuk hozzá a habot, és laza körkörös mozdulatokkal a piskóta tésztába keverjük, hogy ne törjön össze a hab és levegős maradjon a tészta.

Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát, elsimítjuk és betoljuk a 180 fokos előmelegített sütőbe 20 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl a csokis piskótánk, addig elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. Egy tálba belerakjuk a mascarponét, a porcukrot és a pudingport és elkeverjük. A tejszínt felverjük, és fellazítjuk vele a mascarponés krémet, majd simára keverjük.

A tortát egy recés késsel három részre vágjuk. Az első lapot megkenjük 1 evőkanál meggydzsemmel, majd a krém felét ráhalmozzuk és spatula segítségével elsimítjuk a tetejét, kirakjuk meggyel, befedjük a második lappal. Majd ismét dzsemkrém, meggy, majd befedjük a harmadik lappal. Végül a tortát bevonjuk az olvasztott csokival, ami úgy készül, hogy vízgőz felett a vajat, az olajat és az összetört csokit felolvasztjuk. Dermedni hagyjuk.

Közben felverjük a cukrász tejszínhabot, csillag csöves habzsákba szedjük és kidíszítjük vele a torta tetejét habrózsákkal, a rózsák közepébe egy szem kandírozott cseresznyét vagy meggyet teszünk. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!