Hozzávalók:
  • 80 dkg fejtett bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1/4 zeller
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 10 dkg füstölt szárazkolbász
  • babérlevél
  • őrölt tárkony
  • petrezselyem
  • zellerzöld
  • őrölt fehérbors
  • 1 tojás és liszt a csipetkéhez
  • 80 dkg fejtett bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1/4 zeller
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 10 dkg füstölt szárazkolbász
  • babérlevél
  • őrölt tárkony
  • petrezselyem
  • zellerzöld
  • őrölt fehérbors
  • 1 tojás
  • liszt

Fejtett bableves füstölt oldalassal

Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges

Elkészítés:

A kifejtett fejtőbabot áztasd be még előző nap, tisztítsd meg a zöldségeket, karikázd fel a répákat, kockázd fel a zellert, majd ezeket is áztasd be.

Pucold meg a hagymát és a fokhagymát (az utóbbit zúzd össze), kötözd össze a petrezselyem és zeller zöldjét, majd darabold fel az oldalast a csontja mellet, és karikázd fel a kolbászt.

Tedd egy jó nagy fazékba a babot, az oldalast, a kolbászt a hagymát és a babérlevelet. Öntsd fel annyi vízzel, hogy alaposan ellepje, majd tedd fel főni közepes lángon.
Sózd, borsozd, keverd bele a fokhagymát és az összekötözött petrezselyem-, és zeller zöldet is.

Ha a bab és a hús már félpuha, rakd bele a zöldségféléket, hintsd meg az őrölt tárkonnyal.

A csipetkéhez verd fel a tojást, dolgozd össze a liszttel, formálj belőle csipetkét.

Ha már minden megfőtt, rakd bele a csipetkét, addig forrald, míg a csipetke fel nem jön a tetejére. Vedd ki belőle az összekötözött leveleket. Azon melegében tálald, tejfölt és friss barna kenyeret kínálj mellé.