Fehérboros sült tarja mézes almával és juhtúrós burgonyával

Fehérboros sült tarja mézes almával és juhtúrós burgonyával

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg tarja egészben
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • őrölt bors
  • 30 dkg alma
  • 4 dkg méz
  • 0,5 dl olaj

A körethez:

  • 60 dkg héjában főtt burgonya
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 0,5 dl olaj
  • 1 szál rozmaring
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát, fokhagymát szeletekre vágjuk és tepsibe tesszük. A húst sózzuk, borsozzuk és rátesszük a hagymákra. Meglocsoljuk olajjal, és aláöntjük a bort. Előmelegített, 180 C-fokos sütőbe tesszük, és kb. 60-90 percen át sütjük, attól függően, ki, mennyire szereti átsütve. Közben gyakran locsolgatjuk a saját levével.

A főtt burgonyát karikákra vágjuk és olajon, rozmaring darabokkal meghintve, megpirítjuk. Ezt több részletben végezzük el.

A juhtúrót összekeverjük tejföllel, sóval, borssal, és a sült burgonyával. Ezt a keveréket hőálló tálba tesszük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. A sütőbe tesszük, 30-40 percen át sütjük. (Ha lehet, a hússal párhuzamosan sütjük.)

Az almát karikákra vagy cikkekre vágjuk. Amikor a hús majdnem kész, köré tesszük az alma szeleteket, és 10 perc alatt összesütjük.

A sütőből kivéve a húst 10 percen át pihentetjük. Közben a mézet karamellizáljuk, és rátesszük a hús mellett megpuhult almaszeleteket. Összeforgatjuk és levesszük a tűzről.

Tálaláskor tányérra tesszük a juhtúrós burgonyát, mellé a mézes almát, és a szeletelt sültet. A sültet meglocsoljuk szaftjával.

Neked ajánljuk