Fehérboros hagymakrémleves füstölt csülkös gombóccal

Fehérboros hagymakrémleves füstölt csülkös gombóccal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 30 dkg burgonya
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 3 db babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • bors

A gombócokhoz:

  • 1 db füstölt, főtt elsőcsülök
  • 20 dkg toast kenyér
  • 4 tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Valamint:

  • 1 fej hagyma cikkekre vágva a betéthez

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, a forró vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát, átforgatjuk, beledobjuk a babért és a rozmaringot, felöntjük a fehérborral, pár percig forraljuk, majd felöntjük 1 liter vízzel vagy zöldséglevessel és a tejszínnel, és lassan főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

Kivesszük a babért és a rozmaringot, majd a levest kézi turmixszal szép simára pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.

A főtt csülköt a bőrével együtt ledaráljuk. A toast kenyeret felkockázzuk, a csülökhöz adjuk a tojásokkal és a felaprított petrezselyemmel együtt, ha túl puha, tehetünk hozzá 1 kanál morzsát. Gombócokat formázunk belőle, és a levesbe tesszük a cikkezett hagymával együtt, készre főzzük.

Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt vagy tejszínhabot.

Neked ajánljuk