Fehérboros csirkemáj zellerpürével

Fehérboros csirkemáj zellerpürével

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a csirkemájhoz:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 db vöröshagyma
  • 1,5 dl fehérbor só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj

a zellerpüréhez:

  • 1 db nagy zeller (vagy két kisebb)
  • 10 dkg vaj
  • őrölt fehér bors

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A csirkemájat megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.

Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, hozzáadjuk a csirkemájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, majd alaposan összeforgatjuk. Ezután pár percig pároljuk, majd felöntjük a borral, résnyire lefedjük a serpenyőt, és 10-15 percig főzzük, hogy a máj átsüljön, és a szaftja kissé besűrűsödjön. (Arra figyeljünk, nehogy túl sokáig süssük, mert a máj megkeményedik.) Az elkészült májat tálalásig melegen tartjuk.

A zellert megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Ezután felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Amikor puhára főtt, leszűrjük. A leszűrt zellerhez hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jó simára, habosra keverjük.

Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a zellerpürét, ráhelyezzük a csirkemájat, meglocsoljuk a szafttal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá, salátát, uborkát, savanyúságot.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek