Fehér csokis meggytorta

Fehér csokis meggytorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a diós piskótához:
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 7 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál forró víz
  • *
  • az alsó fehér csokoládés réteghez:
  • 10 dkg fehér csokoládé (Milka)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 g porzselatin
  • 0,5 dl víz
  • *
  • a meggyes réteghez:
  • 50 dkg magozott meggy (vagy meggybefőtt)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • ½
  • citrom reszelt héja
  • 2 dl víz
  • 10 g porzselatin
  • 0,5 dl víz
  • *
  • a felső fehér csokoládés réteghez:
  • 10 dkg fehér csokoládé (Milka)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin
  • 0,5 dl víz
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 7 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál forró víz
  • 10 dkg fehér csokoládé (Milka)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 g porzselatin
  • 0,5 dl víz
  • 50 dkg magozott meggy (vagy meggybefőtt)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • ½ citrom reszelt héja
  • 2 dl víz
  • 10 g porzselatin
  • 0,5 dl víz
  • 10 dkg fehér csokoládé (Milka)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

A keverőtálba tesszük a porcukrot és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk az egész tojásokat, majd robotgéppel pár perc alatt jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, hozzácsorgatjuk a forró vizet, és még 1-2 percig keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a darált diót, és keverőkanállal óvatosan összekeverjük, -forgatjuk.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen beleöntjük a diós masszát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten tűpróbáig (kb. 10-15 percig) sütjük. A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A porcukorhoz adjuk a mascarponét, a vaníliás cukrot, és simára keverjük. 1 dl Hulalát (vagy habtejszínt) forráspontig melegítünk, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután a mascarponekrémhez csorgatjuk, és alaposan összekeverjük. A vizet forráspontig melegítsük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután hozzáöntjük a csokoládés mascarponekrémhez, és alaposan összekeverjük. A maradék Hulalát (vagy tejszínhabot) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan szintén a krémhez keverjük.

A kihűlt piskótát visszatesszük a sütőpapírral kibélelt tortaformába, egyenletesen ráöntjük a csokoládés mascarponekrémet, majd kb. 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.

A kimagozott meggyet felöntjük a vízzel, majd a cukorral, a vaníliás cukorral, a szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal, és az őrölt fahéjat is hozzáadva kb. 10 percig főzzük. Ezután a szegfűszeget kivesszük, botmixerrel pépesítsük, majd kihűtjük (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá). A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről, levesszük, hozzáadjuk a porzselatint és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután a langyosra hűlt zselatint hozzáöntjük a pépesített meggyhez, alaposan összekeverjük. Ezután a tortát a hűtőből kivesszük, és a meggyet a megdermedt csokoládés krémre kanalazzuk, majd a hűtőbe tesszük kb. 2 órára, hogy a meggyes réteg is megdermedjen.

A porcukorhoz adjuk a mascarponét, a vaníliás cukrot, és simára keverjük. 1 dl Hulalát (vagy habtejszínt) forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután a mascarpone krémhez csorgatjuk, és alaposan összekeverjük. A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután a csokoládés mascarponekrémhez öntjük, és alaposan összekeverjük. A maradék Hulalát (vagy tejszínhabot) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.

Ha letelt a meggyes réteg hűtési ideje, a tortát a hűtőből kivesszük, a fehércsokis krémet egyenletesen a tetejére halmozzuk és az előzőekhez hasonlóan visszatesszük a hűbőbe hűsölni.

Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, tortatálra tesszük, ízlés szerint tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük, majd felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti