Fatörzs

Fatörzs
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a piskótatésztához:
  • 4 db tojás (nagy)
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál forró víz
  • 1/2 csomag sütőpor
  • a krémhez:
  • 6 db tojássárgája
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3-4 evőkanál grillázs
  • a grillázshoz:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10-15 dkg dió
  • 4 db tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál forró víz
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 6 db tojássárgája
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3-4 evőkanál grillázs
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10-15 dkg dió

Elkészítés:

A grillázshoz egy serpenyőbe tesszük a cukrot és a diót, majd elkezdjük felmelegíteni. Amikor a cukor már kezd olvadni, mérsékeljük a hőfokot, és folyamatosan kevergetni kezdjük, nehogy megégjen a cukros-dió.

Addig keverjük, karamellizáljuk, amíg a felolvadt cukor teljesen bevonja a diót, és szép világos barna színt kap. Ezután a tűzről levesszük, majd egy olajjal vékonyan megkent fém tálcára, vagy egy nagy vágódeszkára öntjük a forró diós karamellt. Kissé elterítjük, és egészen kihűtjük. (Akinek van kéznél márványlap az arra öntse rá, és hűtse ki.)

Amikorra teljesen kihűl, megkeményedik a grillázs. Ekkor kisebb darabokra tördeljük, majd a diódarálón ledaráljuk. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd félre tesszük.

A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és egy evőkanál forró vízzel habosra keverjük. Amikor már jó habos, hozzáadjuk a keményre felvert habot, majd rászitáljuk a sütőporos lisztet és a pudingport. Ezután fakanállal óvatosan összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyenletesen belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Egy sütőpapírt porcukorral megszórunk, majd a megsült piskótát ráborítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd feltekerjük, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A tojássárgáját a porcukorral gőzfürdő fölött állandó keverés mellett sűrűre főzzük, majd teljesen kihűlni hagyjuk. A tejet a pudingporral simára keverjük és szintén sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

Amikor a cukros tojás már kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szintén kihűlt pudingot, és így is jól kikeverjük. Az elkészült krémet kétfelé osztjuk, majd az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaót, simára keverjük, majd félre tesszük. A maradék krémbe ízlés szerinti szerint tegyünk pár kanál grillázst, és szintén keverjük össze.

A piskótát a sütőpapírból kitekerjük és a grillázs krémmel egyenletesen megkenjük, majd óvatosan feltekerjük. Ezután kívülről bevonjuk a kakaós krémmel. Ezután pár órára, vagy egész éjszakára, hűvös helyre tesszük, így jól összeérnek az ízek, és szeletelni is könnyebb lesz. Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!