Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 dkg só
  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg langyos, olvasztott vaj
  • 6 tojássárgája
  • 5,5 dl tej
  • 3 cl rum

a sütéshez:

Elkészítés:

Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral és a vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük az élesztős tejet, rumot, liszteket és jól kidolgozzuk. Ezután apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, liszttel megszórjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Utána lisztezett deszkára borítjuk, jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük. Egy lábasban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra.

A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. (Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át.) Papírtörlőre szedjük.

Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.

A receptet Buzási Erzsébet küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk