Fánkgolyók áfonyalekvárral töltve

Fánkgolyók áfonyalekvárral töltve

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 4 fánkgolyóhoz:
  • 27 dkg liszt
  • 16 dkg világos nádcukor
  • 150 ml tej
  • 6 dkg puha vaj
  • 5 g szárított élesztő
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 6 evőkanál áfonyalekvár
  • a sütéshez:
  • 1 liter olaj

Elkészítés:

A tejet egy kis lábasban kéz melegre melegítjük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat és hagyjuk, hogy a teljesen felolvadjon és a keverék szobahőmérsékletűre hűljön. Egy keverőtálban a lisztet elkeverjük az élesztővel és 1 teáskanál fahéjjal, 4 dkg cukorral és fél teáskanál sóval.

Az egésztojást a sárgákkal együtt felverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk, ezután hozzácsurgatjuk a vajas tejet. A tésztát alaposan összedolgozzuk (csomómentesnek és ruganyosnak kell lennie). A jól kidolgozott tésztát egy enyhén kiolajozott tálba tesszük, tiszta textillel lefedve meleg helyen hagyjuk kb. 2 órát kelni, amíg duplájára dagad. Egy lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 24 egyenlő részre osztjuk. Pingpong labda méretű golyókat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsin hagyjuk pihenni őket kb. 15 percig, ez idő alatt kicsit még kelnek.

A maradék cukrot és fahéjat egy nagy tálban összekeverjük.

Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk, majd ebben sütjük ki egymás után a golyókat kb. 3-4 perc alatt (egyszerre csak keveset, ne hűtsék le nagyon az olajat). Az olajból kivéve alaposan lecsöpögtetjük papírtörlőn, majd megforgatjuk a fahéjas cukorban. Egy habzsákba töltjük az áfonyalekvárt, majd egy vékony csővel lyukat fúrunk a fánkgolyókon és beletöltjük a lekvárt.tjük az áfonyalekvárt, majd egy vékony csővel lyukat fúrunk a fánkgolyókon és beletöltjük a lekvárt.

Fotó: RAS/Recepttár

Neked ajánljuk