Fahéjas rózsa

Fahéjas rózsa

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1,9 dl tej
  • fél kk. só
  • 1,5 kk. fahéj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás a kenéshez
  • vaj a szirmok kenéséhez
  • cukor a szóráshoz

Elkészítés:

Egy keverőtálba teszem a lisztet, a cukrot, a fahéjat, elkeverem, majd hozzátezem a langyos tejet, sót, az olvasztott vajat és az egész tojást, végül rámorzsolom az élesztőt. Kézzel vagy robotgéppel bedagasztom a tésztát, majd lefedem, és meleg helyen duplájára kelesztem.

Előkészítek egy 12 darabos muffinsütőt. Fontos, hogy szellősen rakjuk a formába a rózsákat, mert kelés és sülés közben nagyon sokat nőnek a rózsák.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, kettéosztom, majd egyenként vékonyra kinyújtom, és5 cm átmérőjű kör szaggatóval szirmokat szaggatok belőle. 1 rózsához kb. 14-15 szirmot számolok. A szirmok egyik felét megkenem egy kis olvasztott vajjal, hogy megakadályozzam a szirmok összetapadását kelés közben.

A nem vajas részénél fogva megformálom a rózsákat, azaz tekergetem egymás köré a szirmokat úgy, hogy a vajas része legyen a nyíló rész.

A kész rózsát a muffinsütő mélyedésébe teszem. Kelesztem duplájára, majd lekenem egy lágyan felvert tojással, és megszórom alaposan cukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm.

Neked ajánljuk