Fahéjas kürtőskalács sütőben sütve

Fahéjas kürtőskalács sütőben sütve

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • csipet só
  • 5 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 marék cukor

a kenéshez:

  • 2 evőkanál olaj

a forgatáshoz:

  • 6 evőkanál barna cukor

a kisült kürtőskalács forgatásához:

  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál fahéj

a tészta feltekeréséhez:

  • 6 db 0,33 sörös doboz szorosan alufóliával bevonva

Elkészítés:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd beleütjük a tojásokat, apránként hozzáadagoljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót. Elkezdjük összeállítani.

Ha összeáll a tészta, apránként beledolgozzuk a langyos margarint. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta az edény oldalától és a kezünktől. (Felfelé húzva dagasztjuk.)

A tészta tetejét meglisztezzük, letakarjuk, 30 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta a gyúró deszkára kiborítjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk (minél hosszabb, annál jobb), majd 1,5-2 cm-es csíkokra felvágjuk.

Az alufóliával bevon sörösdobozokat megkenjük olajjal, majd feltekerjük a tészta csíkokat a dobozra. Nyújtódeszkán lazán átgörgetjük, hogy a tészta teljesen befedje a dobozt. A kész kürtöskalácsokat megkenjük kevés olajjal és beleforgatjuk a barna cukorba és egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk.

A sütőt 190-200 fokra előmelegítjük, majd betesszük a tepsit és 12-14 perc alatt megsütjük a kalácsokat, és még melegen beleforgatjuk fahéjas cukorba, majd leszegjük a dobozról.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk