Fahéjas fátyolkalács

Fahéjas fátyolkalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dl
  • 2,8 %-os tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kanál kristálycukor
  • kis só
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás

a töltelékhez:

  • 7 dkg vaj
  • 8-10 dkg kristálycukor
  • 2 csapott teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot mikrohullámú sütőben felmelegítjük. Ezután egy villával simára keverjük, hogy a cukor feloldódjon.

A lisztet, a sót, a tojást, a cukrot, majd az élesztőt egy tálba tesszük, és villával alaposan összekeverjük. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani, míg szép sima nem lesz, és kezd elválni az edény falától. Ezután meglisztezzük a tetejét, majd szobahőmérsékleten kb. egy órán át pihentetjük a tálban, egy konyharuhával letakarva.

Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral.

(Fontos: a vajból és a fahéjas cukorból is hagyjunk egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére teszünk később.)

A téglalapot hat egyenlő csíkra vágjuk (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyezzük. Így egy emeletes csíkot kapunk, amelyet további hat kockára vágunk. Ezeket a kockákat sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába sorakoztatjuk. Megkenjük a tetejét a maradék vajjal és meghintjük a maradék fahéjas cukorral.

Letakarva újabb kb. 50-60 percet pihentetjük (ekkor már kitölti az egész

190 fokos sütőbe tesszük (a sütő aljába mehet egy kis lábasba víz) és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

A receptet Vankó Sándorné Ili küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk