Észt diós kringel

Észt diós kringel

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 200 ml tej
  • 11 g friss élesztő
  • 50 g vaj
  • 75 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • *

a főzött diókrémhez:

  • 25 dkg dió
  • 17 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 100-150 ml tej
  • darált keksz (szükség szerint)

Elkészítés:

A tejet csipetnyi cukorral meglangyosítjuk, beleszórjuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. Közben a szobahőmérsékletű hozzávalókat egy tálba rakjuk, majd hozzáöntjük felfuttatott élesztőt, és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Megmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a diót, a cukrot és a vaníliáscukrot. Főzés közben folyamatosan kavargatjuk, nehogy odaégjen. A végén sűrűbb állagú krémet kell hogy kapjunk, amennyiben hígnak érezzük szükség szerint adjunk hozzá darált kekszet (vigyázzunk mert a sok keksz elveheti a dió ízét).

Ha kész, a tésztát egy nyújtódeszkára borítjuk, és tégla formájúvá (50x30 cm) nyújtjuk. Az elkészült krémet szép egyenletesen a tésztára kenjük, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük úgy, hogy egy hengert kapjunk. Ahol a tészta felcsavarásnál végződik ott hosszában egy éles késsel teljesen félbevágjuk. Ahogy a két fél szétnyílt az egyik végét összedolgozzuk, majd szépen összefonjuk és óvatosan kör alakúra hajtjuk, a végét megint összedolgozzuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Aki a diót nem szereti, készíthet, kakaósat, mákosat, mandulásat, lekvárosat, stb.

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük

Neked ajánljuk