Eredeti nápolyi, fakemencében sült pizza az Ízek és imák forgatási helyszínéről

Eredeti nápolyi, fakemencében sült pizza az Ízek és imák forgatási helyszínéről

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 2000 g liszt
  • 30 g élesztő
  • 50-55 g só
  • 1 liter víz

a feltéthez pizzánként:

  • 60-80 g hámozott, aprított (San Marzano) paradicsom
  • 80-100 g bivaly mozzarella
  • friss bazsalikomlevél
  • 4-5 g (20 %-os) extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

A vízben feloldjuk a sót, hozzáadunk 200 g lisztet, 30 g élesztőt és elkezdjük gyúrni. Mindeközben folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék 1800 g lisztet. A gyúrást addig folytatjuk, amíg a sima tapintású, rugalmas „Il Punto di Pasta” állapotát el nem érjük.

A tésztát a továbbiakban falapon, konyharuhával lefedve, 2 órán át 25°C hőmérsékleten kelesztjük, majd 180-250 grammos kerek tésztákra osztjuk, és újabb 4-6 órán át meleg helyen, külön kelesztjük.

Ezt követően a tésztát lisztezett márványlapon, kézzel addig nyújtjuk, amíg 4 mm (± 10%) vastag nem lesz, a szélein 10-20 mm vastag peremmel.

A tészta közepére tesszük a felaprított paradicsomot teszünk, majd a paradicsomot középről induló spirális mozgással, egy fakanállal szétterítjük. A paradicsomra csipetnyi sót teszünk, erre jön a csíkokra vágott bivaly mozzarella és a friss bazsalikomlevelek. A pizzára középről kiinduló spirális mozgással 4-5 g extra szűz olíva olajat is csorgatunk, majd faszenes kemencében, 485°C hőmérsékleten, a pizza helyét a kemencében gyakorta változtatva, 60-90 másodperc alatt készre sütjük.

Beküldte: Gellén Csaba. Köszönjük!

Neked ajánljuk