Epres-vaníliás rácsos

Epres-vaníliás rácsos

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

10 db-hoz:

  • 1 csomag friss vajas-leveles tészta (270 g)
  • 6-8 dkg sűrűbb eperlekvár
  • 2 tojássárgája + 1 egész tojás a lekenéshez
  • 5 dkg cukor
  • 1 púpozott evőkanál kukorica keményítő
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1,5 dl tej
  • porcukor

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A töltelékhez egy vanília pudingot készítünk, amihez a tojássárgákat a cukorral, keményítővel és a vaníliával habosra keverjük (fehéredésig), majd a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük és felfőzzük. Ha úgy könnyebb, készítsük gőz fölött. Ne ijedjünk meg, ha hirtelen összerántja a hő az egészet, vegyük le a tűzről és habverővel addig keverjük amíg simává, egyneművé nem válik.

(Én úgy szoktam kihűteni, hogy gyorsan tudjak vele tovább dolgozni, hogy beleállítom egy nagyobb tálba, amit félig töltök hideg vízzel és jó néhányszor átkeverem habverővel.)

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületre terítjük (én ilyenkor egy kicsit szoktam rajta nyújtani a sodrófával), középen, hosszában ketté, majd 5 egyenlő részre vágjuk, így kapunk 10 téglalapot. A téglalapok egyik felére 4 db kb. 1,5-2 cm-es vágást ejtünk. Mindegyik lapra egy-egy kiskanálnyi vaníliapudingot, mellé pedig eperlekvárt helyezünk. A lapok széleit lekenjük egy felvert tojással, ezzel ragasztjuk őket egymáshoz, és hogy a töltelék „ne másszon ki” sülés közben, egy villával lenyomkodjuk a tészta széleit.

Miután a tésztalapokat megtöltöttük és lezártuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Lekenjük a tetejüket tojással és megszórjuk őket porcukorral. Ettől nagyon vékony, finom karamellizált cukorréteg sül a süteményekre, amitől még finomabbak lesznek. (De ez csak akkor működik, ha olyan a sütőnk, hogy felülről rá tudunk grillezni.)

Az előmelegített sütőbe tesszük és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én elektromos sütőben, 190 fokon alsó-felső sütéssel kb. 15 percig sütöttem.)

Neked ajánljuk