Epres túrótorta

Epres túrótorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 80 g liszt
  • *
  • a túrós réteghez:
  • 350 g túró
  • 60 g porcukor
  • 60 g kristálycukor
  • másfél kezeletlen citrom
  • 3 lap zselatin (6 g)
  • 230 g habtejszín
  • a torta oldalára:
  • kb. 80-100 g kisebb szemű eper (szezonon kívül mirelit)
  • *
  • az eperzseléhez:
  • kb. 350-400 g eper (szezonon kívül mirelit)
  • 40 g cukor
  • 3 lap zselatin (6 g)
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 80 g liszt
  • 350 g túró
  • 60 g porcukor
  • 60 g kristálycukor
  • másfél db kezeletlen citrom
  • 3 lap zselatin (6 g)
  • 230 g habtejszín
  • 80-100 g kisebb szemű eper (szezonon kívül mirelit)
  • 350-400 g eper (szezonon kívül mirelit)
  • 40 g cukor
  • 3 lap zselatin (6 g)

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat a cukorral elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük (kb 8-10 perc). A lisztet két részletben beleszitáljuk a tojáshabba, óvatosan beleforgatjuk.

A masszát sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortakarikába simítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Miután a piskóta kihűlt, visszatesszük a közben elmosott tortakarikába. A kisebb szemű epret megtisztítjuk, félbevágjuk, és körberakjuk vele a tortakarika oldalát, a fél eprek vágott fele fog a tortakarikával érintkezni.

A túrós réteghez a túrót a porcukorral és a citromok lereszelt héjával áttörjük vagy botmixerrel átkeverjük. A másfél citrom levét a kristálycukorral majdnem forrásig melegítjük, majd ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat.

A zselatinos citromlét a túróhoz keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben a túrós részhez forgatjuk. A túrókrémet óvatosan a piskótára simítjuk, hogy ne mozduljanak el a fél eprek. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, szitán átpasszírozzuk, és kimérünk belőle 250 grammot. Ezt a cukorral majdnem forrásig melegítjük, majd ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Az eperzselét a túrós rétegre öntjük, majd visszatesszük a tortát a hűtőbe, amíg a zselé meg nem szilárdul.

Végül óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról. (Egyszerűbben lehúzható a tortakarika, ha előzőleg hajszárítóval kicsit körbemelegítjük.)

Megjegyzés:

A receptet Péter Ramóna küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti