Epres torta

Epres torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 3 x 3 tojás
  • 3 x 9 dkg cukor
  • 3 x 8 dkg liszt
  • 3 x 1 dkg kakaó
  • 3 x 1 evőkanál víz
  • a krémhez:
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg + 10 dkg cukor
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 4 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • eperlekvár
  • 50 dkg eper
  • 1 teáskanál zselatin
  • a díszítéshez:
  • 2-3 dl tejszín
  • 30 dkg eper
  • 1 teáskanál habfixáló
  • (28 cm-es tortakarika)
  • 9 db tojás
  • 27 dkg cukor
  • 24 dkg liszt
  • 3 dkg kakaó
  • 3 evőkanál víz
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 4 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • eperlekvár
  • 50 dkg eper
  • 1 teáskanál zselatin
  • 2-3 dl tejszín
  • 30 dkg eper
  • 1 teáskanál habfixáló

Elkészítés:

3 db 3 tojásos piskótát sütünk. Aki szeretné egyben is kisütheti, akkor három karikát vágunk belőle. A tojásfehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, keményre verjük. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját, az 1 kanál vizet, és ezzel is tovább verjük. A lisztet összekeverjük a kakaóval, és fakanállal óvatosan beleforgatjuk a habba.

A tortakarikát sütőpapírral kibéleljük, és beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezt még kétszer megismételjük, ha külön sütjük.

Az epret megtisztítjuk és összedaraboljuk (ne annyira picikre ,akár negyedelni is lehet).

A pudingot 4 dl tejjel és a 10 dkg cukorral megfőzzük. A túrót a joghurttal botmixerrel csomómentesre keverjük. A 2,5 dl tejszínt keményre verjük. A zselatinra forró vizet öntünk, egy kicsit hűlni hagyjuk. Addig összekeverjük a kihűlt pudingot és a túrót, majd belekeverjük a zselatint és a felvert tejszínhabot (óvatosan, több részletben dolgozzuk bele a krémbe).

Összeállítjuk a tortát: kevéske krémet félreteszünk a torta oldalára. Az alsó lapot bekenjük az eper lekvárral, rákenjük a krém felét, elsimítjuk, megszórjuk az eper felével, majd a második piskótalap következik, erre ismét lekvár jön, krém és eper. Végül rátesszük a harmadik lapot és megkenjük lekvárral.

Az oldalát is bevonjuk krémmel. Legalább 12 órára hűtőbe tesszük.

A díszítéshez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Az epret kívánság szerint felvágjuk és díszítjük vele a tortát.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti