Epres tejberizs

Epres tejberizs
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tejberizshez:
  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 1,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • az eperdzsem hozzávalói:
  • 50 dkg eper
  • 3 evőkanál méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
  • 0,5 dl víz
  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 1,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg eper
  • 3 evőkanál méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

A rizst legalább két vízben megmossuk, és alaposan lecsepegtetjük.

Ezután hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, forráspontig melegítjük, majd kisebbre vesszük a hőfokot, és puhára főzzük. Főzés közben többször megkeverjük, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak e a rizsszemek. (Amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben.)

Amikor a rizs puhára főtt, a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és alaposan összekeverjük. Az epret folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk.

Egy serpenyőbe felolvasztjuk a mézet, hozzáadjuk a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd néha megkeverve pár percig pároljuk. Az étkezési keményítőt a vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk az eperhez, és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (Arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem.)

Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva a poharakba kanalazzuk, majd a hűtőbe tesszük, hogy kellően lehűljön. Tálalás előtt a hűtőből kivesszük az epres tejberizst, és hagyjuk kicsit felmelegedni, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!