Epres-rebarbarás ekler fánk

Epres-rebarbarás ekler fánk

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4-5 tojás (nagyságtól függően)

a túrókrémhez:

  • 20 dkg tehéntúró
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 8 szem eper

a rebarbarakompóthoz:

  • 4 szép szál rebarbara
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 mokkáskanál citromlé

Elkészítés:

Lábosba felteszünk 1,5 dl vizet, hozzáadjuk a vajat, 1 mk. sót és a cukrot feltesszük melegedni. Amikor felforrt a víz, beszitáljuk a lisztet, folyamatosan keverve 5 percig intenzíven főzzük, majd levesszük a tűzről, kissé kihűtjük, és 4-5 tojást (méretétől függően) egyenként hozzáadunk lehetőség szerint haberővel vagy keverőgéppel folyamatosan keverve, amíg kemény tésztát kapunk.

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és szilikonlappal bélelt (vagy kiolajozott, kilisztezett) sütőlemezre babapiskóta formákat nyomunk belőle. Az előmelegített sütőben kb. 8 percig, majd 200 °C-on még 5 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben a kompóthoz megtisztítjuk, és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, belerakjuk a rebarbarát meg a citromlevet és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni.

A krémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük. A túrókrémbe forgatjuk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.

A fánkokat félbevágjuk, a túrókrémmel megtöltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsepegtetett rebarbarafalatokat elrendezzük a tetején. Rátesszük a fánksapkákat, és porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.

Fotó: RAS/Recepttár

Neked ajánljuk